Adóváltozások 2021

2021.01.11

Bejegyzésünkben összefoglaltuk a legfontosabb adótörvény változásokat.

ÁFA

Idén januártól - 3 hónap türelmi idő mellett -kiterjesztik az online számlaadat-szolgáltatás rendszerét, immár a magánszemélyekre és a külföldiek felé kiállított számlákra is.

Januártól a behajthatatlan követeléshez kapcsolódó adóalap-csökkentési, visszaigénylési lehetőségek köre a magánszemélyekkel szemben fennálló követelésekkel bővül.

Az újépítésű lakások értékesítése újra 5%-os áfakulcs alá tartozik.

EKÁER

Január 1-től az EKÁER-szempontból kockázatosnak nem minősülő termékek esetében teljesen megszűnik a jelentési kötelezettség.

KIVA

A kisvállalati adó mértéke 11%-ra csökkent. A kisvállalati adóalanyiság bevételi és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára 3 milliárd forintra emelkedett.

KATA

Januártól 40%-os büntetőadót kell fizetnie az olyan cégeknek, amelyek egy katás vállalkozástól egy évben több, mint 3 millió forint értékben rendelnek meg szolgáltatást vagy terméket. Kapcsolt vállalkozások esetén az első forinttól 40 % adó terheli a megrendeléseket.

IPARŰZÉSI ADÓ

1 százalékra csökken az iparűzési adó a Kis és középvállalkozások esetén.  A csökkentett adómérték feltétele, hogy a vállalkozó 2021 február 25-ig nyilatkozzon az Önkormányzat számára, hogy KKV, jogosult igénybe venni a támogatást, illetve nem minősül nehéz helyzetű vállalkozásnak.

SZÉP KÁRTYA

2021. január 1. és 2021. június 30. között 800.000.- Ft-ra emelkedik a rekreációs keretösszeg. A Szép Kártya juttatást 2021.06.30-ig csupán 15 % személyi jövedelemadó terheli (társasági adós vállalkozás esetén)!

TÁRSASÁGI ADÓ

A személygépkocsi és elektromos személygépkocsi vásárlásakor az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményét 2021-től már nem lehet igénybe venni.

ONLINE FIZETÉS

Január 1-től kötelező minden, a NAV-hoz bekötött online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania az online fizetés lehetőségét vevőinek.