Benyújtotta a PM a legújabb adócsomagját (T/13258.)

2020.10.23

KIVA
-A jelenlegi 1 milliárd forintról 3 milliárd forintra emelkedik a kisvállalati adó (KIVA) árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára.

-A KIVA adóalanyiság megszűnését eredményező bevételszint is emelkedne: a jelenlegi 3 milliárd forintról, 6 milliárd forintra. Ugyanakkor a létszámra vonatkozó belépési feltétel 50 fő maradt. Figyelem a kapcsolt vállalkozások bevétel és létszámadatait együttesen kell vizsgálni.

TIPP: Amennyiben a vállalkozása bevétele várhatóan meghaladja 2020-ban a 3 milliárd forint bevételi szintet, de a tevékenysége szezonális, érdemes év közben is megvizsgálni a belépési feltételek teljesülését. 

Társasági adó

-A javaslat alapján személygépkocsi és elektromos személygépkocsi vásárlása esetén az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezményét nem lehet majd igénybe venni.

ÁFA

-A javaslat alapján 2021. január 1-jétől lehetővé válik az adóalap utólagos csökkentése azon behajthatatlan követelések vonatkozásában is, amelyek esetében a vevő (adós) nem minősül áfaalanynak.

Adóigazgatás

-Jövő év elejétől a megbízható adózók által évente egy alkalommal legfeljebb tizenkettő havi automatikus részletfizetési lehetőséget a jelenleg legfeljebb 1,5 millió forint összegű adótartozás helyett legfeljebb 3 millió forintos tartozás esetén vehetik igénybe.


Amennyiben kérdése merül fel a fenti változásokkal kapcsolatban, vagy az értékhatár emelés miatt lehetőség nyílt a vállalkozása számára a KIVA adónem választására, keressen bizalommal. Adótervezési szolgáltatásunk keretein belül számszerűsítjük az egyes adónemekben elérhető megtakarítási lehetőségeket, illetve bemutatjuk az egyes adónemek részletszabályait, átjelentkezéssel kapcsolatos részletszabályokat, feltételeket.