Adómegtakarítási lehetőségek a KIVA-ban KKV-k számára

2019.09.23

Kíváncsi, hogy vállalkozása számára érdemes e áttérni a kisvállalati adózás (KIVA) alá? Olvassa el összefoglalónkat, majd vegye igénybe szolgáltatásunkat.

A KIVA (kisvállalati adó) általában a magas bérköltséggel rendelkező vállalkozások számára előnyös, de amennyiben a vállalkozás eredménye nem haladja meg a bérköltség kétszeresét, vagy a vállalkozás jelentős eredménytartalékkal rendelkezik, esetleg az iparűzési adó kötelezettségét tartja túlzottnak, valószínűleg érdemes megfontolnia a KIVA adózás alá történő áttérést, és igénybe venni egy tanácsadást, melyben számszerűsítjük az elérhető megtakarítás mértékét. 

A társasági adóról a kisvállalati adózásra (KIVA) való áttérést főként azon cégek fontolják meg, amelyek megfelelő, naprakész információkkal rendelkező szakembertől, tanácsadótól tudomást szereznek az adónemről, és megvizsgálják megtakarítási lehetőségeiket. Sokan viszont hiába teljesítik a KIVA feltételeit, ha egyáltalán nem értesülnek a könyvelőjüktől erről a lehetőségről.

A KIVA adózást jelenleg az 1 milliárd bevétel és mérlegfőösszeg, és 50 fő alatti cégek választhatják.  

A KIVA adónem mértéke 13 %, és az alábbi 3 adónemet váltja ki:

- a szociális hozzájárulási adót (17,5 %)

- a szakképzési hozzájárulást és (1,5 %)

- a társasági adót. (9 %)

A KIVA egy egyszerűsített adónem, 2017.01.01 óta nem pénzforgalmi szemléletű, így jól tervezhető, illetve biztosított az adónem alá áttérő vállalkozások fejlődési lehetősége (3 milliárd Forint bevételig és 100 fő átlag létszámig).

Példa:

Adott egy vállalkozás 10 millió forint bérköltséggel és 10 millió forint eredménnyel. Amennyiben a társasági adónemben és szociális hozzájárulás adónemben nem vesz igénybe kedvezményeket, úgy az eredménye után 900.000 Ft társasági adót, a bérköltség után 1.900.000 Ft adót és járulékot fizet amennyiben társasági adónem hatálya alá tartozik. Ugyanez a vállalkozás a KIVA adónem hatálya alatt csupán 1.200.000 Ft KIVA adót fizet az adott évben, amivel megspórol 700.000 Ft adókötelezettséget. Továbbá 1.300.000 Ft nyereségadót fizet, amennyiben osztalékként kivonja a megtermelt KIVA eredményt, ami 400.000 Ft-tal több, mint ha társasági adót fizetett volna. Ugyanakkor összességében, 300.000 Ft-tal kisebb a költsége a vállalkozásnak a KIVA alatt, nem számolva az iparűzési adónemben elérhető megtakarítással.

Adókalkulátor: (figyelem!! a kalkulátor 19,5 % szochóval, és iparűzési adó megtakarítás nélkül számol, amennyiben naprakész kalkulációt szeretne, jelentkezzen tanácsadásra)

https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/adougyekert-felelos-allamtitkarsag/hirek/jovore-tobb-szazezret-sporolna-a-cege-a-kozterheken-hasznalja-a-penzugyminiszterium-kiva-kalkulatorat

Sajtó megjelenés:

https://www.vg.hu/gazdasag/adozas/a-konyvelo-miatt-is-bukhato-a-kiva-1763877/

Az adóhatóság összefoglalója az adónemről:

https://www.nav.gov.hu/nav/ado/kiva/KIVA_20181130.html?query=kisv%C3%A1llalati  

A fenti cikk nem minősül adótanácsadásnak, sem a jogszabály hivatalos értelmezésének, kizárólag általános tájékoztatási célt szolgál. Konkrét tanácsért, és naprakész információkért keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén.