Külföldi áfa visszatérítés 2020

2020.09.14

2 hét áll rendelkezésre az ELEKÁFA nyomtatvány benyújtására.

A 2019-ben külföldön megfizetett áfa visszatérítése iránti kérelmek benyújtásának határideje 2020. szeptember 30-a, mely jogvesztő.

Amennyiben a vállalkozás külföldön vesz igénybe olyan jellegű szolgáltatásokat, melyek az adott országban teljesülnek, például hotel-, éttermi-, tréning- és taxiszolgáltatás, vagy külföldön tankolunk, akkor az adott országban áfás számlát fogunk kapni.

Az EU tagállamok esetében az 2008/9/EK tanácsi irányelv (8. direktíva) írja elő annak részleteit, hogy az egyik tagállamban nyilvántartásba vett adóalany által egy másik tagállamban igénybe vett szolgáltatás vagy onnan beszerzett termék áfatartalma milyen szabályok alapján kérhető vissza.

A magyar áfa-bevallásban más országban megfizetett áfa nem szerepeltethető, így abban nincs lehetőség a külföldön megfizetett áfa visszaigénylésére. A külföldön megfizetett áfa visszatérítését külön eljárásban lehet kérni.

Közösségi kérelmét egy magyar adóalany a NAV-nak terjesztheti elő a visszatérítés időszakához kapcsolódó elektronikus ELEKAFA nyomtatványon.

A visszatérítési kérelmet legkésőbb a visszatérítési időszakot követő naptári év szeptember 30-ig be kell nyújtani.

Amennyiben a visszatérítési kérelem egy naptári éves visszatérítési időszakra vagy egy naptári év fennmaradó részére vonatkozik, az áfa összege nem lehet kevesebb 50 EUR-nál.

Harmadik országos ügyletek kapcsán is lehetőség van áfa visszatéríttetésre, amennyiben Magyarországgal viszonosság áll fenn (ilyen harmadik ország Svájc és Lichtenstein, valamint bizonyos feltételek mellett Norvégia, továbbá 2019-től Szerbia és Törökország is).

Amennyiben segítségre van szüksége, keressen minket bizalommal.