Rádió interjú a társasági adófelajánlás változásairól

2019.08.06

A társasági adófelajánlás változásairól beszélgettünk a Karc FM műsorában. (34. perctől) 

Eddig az adófeltöltés során érte meg legjobban az adófelajánlást megtenni. Hiszen az adóév végén már kellő információval rendelkezett a vállalkozás a tárgyévi várható adókötelezettségéről, és ebben az ütemben háromszor akkora adójóváírást lehetett elérni, mint ha a végleges adóbevallás során ajánlotta volna fel a társasági adóját a vállalkozás.

2019-ben viszont megszűnik az adóelőleg-kiegészítés a társasági adónemben, mely hatással lesz az adófelajánlási gyakorlatra is. Utoljára még tehető adófelajánlás 2019-ben a feltöltés során, amennyiben a vállalkozás önkéntesen bevallást nyújt be és kiegészíti adókötelezettségét a várható adó mértékéig. Ez a lehetőség azon vállalkozások számára ajánlott, melyek már adóelőlegből megfizették a várható adójukat, hiszen így nullás bevallás és befizetési kötelezettség mellet felajánlhatják a 2019. évi adójuk 80 %-át és magasabb adójóváírást kapnak, mint ha májusban tennék meg a felajánlást.

Érdemes megfontolni, hogy 2020-tól az adóelőleg terhére tegyenek adófelajánlást a vállalkozások, amivel akár a felajánlott összeg 6,5 %-át meg tudják takarítani. Ebben az ütemben háromszor akkora adójóváírás érhető el, mint a májusi bevallás során. Továbbá a jövő évtől az adóelőleg felajánlás értékhatára: a jelenlegi 50 százalékról 80 százalékra emelkedik.

Interjú link:

https://karcfm.hu/archiv/szabad-jegyzes-2019-08-06-1400-1500/?fbclid=IwAR0iIWCnzI1H1bI8fXPiXylobyj-6ScY0xG7TMsuiq_8FHske08JWEWLSRs

A cikk nem minősül adótanácsadásnak, csak tájékoztatás a célja.

Amennyiben kíváncsi a részletekre, vagy az adófelajánlás intézményére, mely kedvezménnyel 10 MFt felajánlott adó után 650.000 Ft adójóváírást tud elérni, keressen minket bizalommal! Tervezzük meg együtt az adókedvezmények igénybevételét, hiszen nem mindegy a sorrend, és az időzítés sem.