Társasági adó - adókedvezmények 2.

2020.02.10

"Kamatmentes" beruházási hitel, és az adókedvezmények önellenőrzési lehetősége.

Az adókedvezmények közvetlenül csökkentik a fizetendő társasági adó összegét.

Az előző részben a fejlesztési adókedvezmény általános szabályait ismertettük, mely legfeljebb a számított adó 80 %-ig vehető igénybe. A fejlesztési kedvezménnyel csökkentett adóból, annak 70 %-ig ugyanakkor további adókedvezmények vehetők igénybe.

Az adókedvezmények érvényesíthetők önellenőrzés útján is.

Amennyiben nem biztos benne, hogy a vállalkozás minden adókedvezményt igénybe vett a korábbi évek során, vagy az adózásra kisebb hangsúlyt fektettek a múltban, javasoljuk KKV adóügyi átvilágítás szolgáltatásunkat. Ennek során ellenőrizzük a lezárt éveket, és amennyiben a vállalkozásnál ki nem használt kedvezményt tárunk fel, annak összegét önellenőrzéssel visszaigényelheti a vállalkozás, mely azonnali vagyoni előnyt jelent.

KKV beruházási hitel kamat kedvezmény

A KKV-nak minősülő vállalkozások adókedvezményt vehetnek igénybe, a tárgyi eszköz beszerzéseikhez és előállításaikhoz, pénzügyi intézménytől igénybe vett hitelre fizetett kamataik után. Tehát amennyiben a feltételeknek megfelelő beruházást részben külső forrásból (hitel,lízing igénybevételével) valósították meg, úgy a pénzintéztet részére fizetett kamat, levonható a fizetendő társasági adóból.

Az adókedvezmény mértéke, az előbbi hitel után, az adóévben fizetett kamat.

Feltételek, hogy a vállalkozás a szerződéskötést követő 4 éven belül helyezze üzembe a beruházást, és ne idegenítse el az üzembe helyezést követő 3 évben.

A kedvezmény igénybe vehető személygépkocsi beruházás után is, és nem feltétel hogy új legyen a tárgyi eszköz a beszerzéskor. Nyílt végű lízing kamata után is érvényesíthető kedvezmény.

A cikk nem számít adótanácsadásnak, csak tájékoztatás a célja.

Amennyiben konkrét segítségre van szüksége, keressen minket bizalommal, több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezünk az adókedvezmények és az igénybevétel feltételét képző szerződések minősítésében.