Társasági adó - adókedvezmények 1.

2020.01.13

A számított adó, legfeljebb annak 80 százalékáig csökkenthető fejlesztési adókedvezmény címén. A tényleges adókulcs így 9% helyett akár 1,8% lehet.

Fejlesztési adókedvezmény

Fejlesztési adókedvezmény meghatározott beruházások üzembe helyezése és üzemeltetése esetén vehető igénybe. Ilyen beruházás például

− a jelenértéken legalább 300 millió forint értékű, kisvállalkozás által megvalósított beruházás, vagy

− a jelenértéken legalább 400 millió forint értékű, középvállalkozás által megvalósított beruházás.

2021-től előbbi 100 millió forintra, utóbbi kör esetében pedig 200 millió forintra csökken. 2022-től kisvállalatok esetében 50, középvállalkozások esetében pedig 100 millió forint lesz majd a fejlesztési adókedvezmény jogcímének értékhatára.

A fejlesztési adókedvezményekkel a fizetendő társasági adót lehet maximum 80%-kal csökkenteni, vagyis a tényleges adókulcs 9% helyett 1,8% lehet.

A fejlesztési adókedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az adózó a beruházás tervezett megkezdése előtt az adópolitikáért felelős miniszternek bejelentést kell tennie.

Az adózó az adókedvezményt a beruházás üzembe helyezését követő adóévben és az azt követő 12. adóévben, legfeljebb a bejelentés, illetve a kérelem benyújtásának adóévét követő 16. adóévben veheti igénybe.